Forskning i framkant

Ta del av spännande spjutspetsforskning och framtida möjliga tillämpningar! Här visar utvalda företag och universitet upp smakprov på sin mest spännande forskning. Hitta inspiration till ditt gymnasiearbete och få upp ögonen för vetenskapens möjligheter.

Ställ gärna frågor till företagen och universiteten bakom montrarna!

De hjälper gärna till med mer information, tips och råd relaterat till monterns ämne eller deras verksamhet i övrigt. Du ställer din fråga längst ner i varje monter. Räkna med att det kan ta ett par dagar att få svar.

AI Ethics

data

Montern är på engelska. IBM started exploring the area of artificial intelligence many years ago, today it is a fact that machine learning and AI solutions will grow stronger in the future. Even though AI offers endless possibilities for our societies, one must consider its limitations and problems. Ethical AI is an important research area as we have seen many examples where AI systems are not automatically performing ethically.

ReGlove

fysik
teknik

ReGlove är en världsunik uppfinning framtagen av studenter på Blekinge Tekniska Högskola och Stanford University.

Förhoppningen är att ReGlove i framtiden kan påverka framtagandet och användandet av skyddsutrustning.

5G and beyond

teknik
data
matematik

Montern är på engelska. Kommunikation har alltid varit ett grundläggande mänskligt behov. Nu öppnar 5G upp för framtidens möjligheter. Ett internet där självkörande bilar, robotifiering och AI spelar stor roll liksom lukt, smak och känsla. Vad är framtiden och hur hittar vi dit?

Självkörande fordon

teknik
data
matematik

Forskning inom inriktningen inbyggda system vid Mälardalens högskola är internationellt erkänd och rankas bland de bästa i världen. I vår monter får du ta del av tre projekt där våra forskare och studenter samarbetar med teknikföretag i branschen för att utveckla en självkörande sophämtningsrobot, en självcyklade cykel och en självkörande segelbåt.

Biologiskt nedbrytbar plast – så funkar det!

kemi

Visste du att små bakterier i slammet från pappersbruk kan bli till plast? Och att den plasten försvinner av sig själv om den hamnar i havet eller en kompost? Här får du veta hur bioplast blir till och bryts ned.

Kan konstgjord spindeltråd rädda världen?

kemi
biologi/medicin
teknik

Visste du att spindeltråd skulle kunna stoppa en jumbojet i luften? Och att Spindelmannens tråd skulle hålla även utan stunttricks? Anna Rising, professor i veterinärmedicinsk biokemi vid SLU och forskare vid Karolinska institutet, forskar på konstgjord spindeltråd och dess många användningsområden.

Forskning med hjälp av röntgen

kemi
fysik
biologi/medicin

MAX IV-laboratoriet i Lund är en av världens ljusstarkaste synkrotronljusanläggningar. Här tillverkas intensivt röntgenljus som forskare från hela världen använder för att undersöka material av alla slag. Med ljuset kan man se ända ner på molekyl- och atomnivå och därmed förstå hur materialet fungerar.

Guidade rundvisningar av ESS och MAXIV

fysik
teknik

Få en rundtur och lär dig mer om MAX IV-laboratoriet och ESS. Följ med bakom kulisserna och få mer information om vilken forskning som bedrivs vid MAX IV och ESS samt hur forskningen påverkar oss alla i vardagen.

Genom Australien på endast solenergi

teknik

Studenter på Jönköping University bygger en soldriven bil och utvecklar ny teknik tillsammans med världsledande företag. Bilen byggs för en global tävling i Australien där JU Solar Team kör 300 mil på fem dagar enbart på solenergi mot flera av världens ledande universitet.

Utveckling av framtidens läkemedel

biologi/medicin

AstraZeneca är ett globalt, innovationsdrivet bioläkemedelsföretag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel. Vi flyttar fram gränserna för forskningen för att ta fram läkemedel som förändrar liv. I vår monter får du ta del av några högaktuella forskningsområden.

5G, IOT och datasäkerhet

teknik
data

Hur går det till att forska om mobil datakommunikation, och varför är det viktigt att trådlös kommunikation kan ske på ett effektivare sätt? Och kan mobiler och surfplattor verkligen spionlyssna på oss?

Hållbar framtid med skoglig FoU

kemi
fysik
teknik

I vår monter får du veta mer om skogsindustrin och aktuell forskning och utveckling. Vad händer inom etablerade områden som pappersmassa och papper, eller nya områden som förnybara drivmedel och kemikalier från skogen?

Från snilleblixt till hållbart producerad vara

teknik

Hur går man från snilleblixt till en vara som är anpassad att produceras i större skala på ett hållbart sätt? Följ med oss i processen från idé till färdig produkt.

Hjärnforskning i din mobil

Gymnasiearbetet

Hur kan det vi gör påverka hur vi mår? Och hur kan vi påverka hur vi mår genom det vi gör? Detta och mer svarar vi på i vår monter.

Gör ditt gymnasiearbete med Vetenskapens Hus!

teknik
matematik
Gymnasiearbetet

Har du ett intresse för naturvetenskap, teknik eller matematik och vill få inspiration till ditt gymnasiearbete? Klicka då in på vår monter för inspirationstips och information om vilka möjligheter vi kan ge dig.

Energieffektivitet

fysik
teknik

Vi forskar för att bidra till en hållbar framtid med solen som energikälla. Genom vår forskning skapar vi ny kunskap om energieffektiva system, lagring av solel och solvärme, och byggandet av energismarta byggnader.

Från problemlösning till tankestyrda proteser

fysik
teknik
data

På Chalmers handlar mycket om att hitta problem – och att få dem ur världen. Som t ex när amputerade patienter för första gången kan uppleva konstgjord känsel genom tankestyrda armproteser som de använder till vardags. 

Atomär astrofysik för att bestämma Vintergatans kemi

astronomi
fysik

Ljuset berättar universums historia. Kartläggning av atomernas uppbyggnad ger oss nyckeln till den kemiska sammansättningen och stjärnornas historia.

Från livets minsta beståndsdelar till Arktis djupa hav

biologi/medicin

Naturvetenskaplig forskning kan ha många olika inriktningar. I vår monter presenterar vi tre helt olika forskningsprojekt inom naturvetenskap.