Från problemlösning till tankestyrda processer

Tankestyrda armproteser med känsel

Amputerade patienter kan för första gången uppleva konstgjord känsel genom tankestyrda armproteser som de använder till vardags. Tre svenskar har sedan flera år en sådan protes, som innehåller ett av världens mest integrerade gränssnitt mellan människa och maskin. Armprotesen är unik eftersom den kombinerar flera olika egenskaper som inte har visats tillsammans hos någon annan liknande teknologi i världen:

  • Protesen har en permanent koppling till patienternas nerver, muskler och överarmsben.
  • Den har både tankestyrning och konstgjord känsel.
  • Patienterna behöver inte bära med sig någon tillhörande utrustning utanför kroppen, som batteri eller dator.
  • Tekniken används fortlöpande av patienterna under alla deras vardagliga aktiviteter, utan hjälp från forskarna.

Hur fungerar tekniken?

Implantatsystemet förankrar protesen i skelettet i amputationsstumpen och samtidigt fästs elektroder på muskler och nerver inne i amputationsstumpen. Systemet skickar sedan ut signaler åt båda hållen mellan protes och hjärna, precis som i en biologisk arm. Protesen styrs med tankekraft, via de viljestyrda elektriska muskel- och nervsignalerna i armstumpen, som elektroderna fångar upp. Signalerna leds till implantatet, som går genom huden och kopplas till protesens kontrollsystem som behandlar signalerna med sofistikerade avkodningsalgoritmer med hjälp av artificiell intelligens. Resultatet blir styrsignaler till proteshandens rörelser. Läs mer om hur det fungerar

Internationell tävling för “cyborgar”

Cybathlon har kallats olympiska spelen för cyborgar. Tävlingen vänder sig till deltagare som har fysiska funktionsnedsättningar och använder olika typer av avancerade hjälpmedel med inbyggd robotteknik. Tävlingsgrenarna består av moment från vardagen som kan vara svåra att utföra för den som bär protes eller använder rullstol. Målet med Cybathlon är att synliggöra vad som idag är möjligt att utföra samt att ytterligare driva på utvecklingen inom proteser och andra typer av hjälpmedel.  ​De svenska lagen som tävlade med tankestyrda armproteser lyckades ta hem en bronsmedalj och en sjundeplacering när den internationella tävlingen Cybathlon 2020 nyligen avgjordes. Totalt deltog 51 lag från 20 länder och Chalmers var en av tävlingsplatserna.

Chalmers Magasin

Self-contained Neuromusculoskeletal Arm Prostheses

Idé för gymnasiearbete

AI som läser tankar

Hämta

En hållbar framtid

Brinner du för fysik, kemi-och bioteknik, design, sjöfart, logistik, arkitektur, IT, ekonomi, mekatronik eller någonting helt annat? Bland Chalmers 30 tekniska och kreativa grundutbildningar, två varianter av Tekniskt basår och 39 masterprogram finns det någonting för alla. Gemensamt för våra utbildningar är vårt unika sätt att arbeta. Vi gillar nämligen problem och driver viktiga samhällsfrågor framåt, testar nya idéer och bidrar till framtidens hållbara utveckling. Läs mer om alla våra utbildningar i programbroschyren.