Öppna föreläsningar

Ta del av våra öppna föreläsningar, presentationer och panelsamtal inom allt från spännande forskningsområden till stöd i gymnasiearbetet.

Stöd för gymnasiearbetet

Gymnasiearbetet

Lär dig kommunicera vetenskap!

Hur når du ut med din forskning och dina resultat? Hur söker du fram information och väljer rätt sökord och söktjänst? Vad ska du tänka på gällande källor och källkritik samt när du formulerar en frågeställning? Detta och mycket mer får du reda på genom att titta på denna film. Filmen är gjord av Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola.

Gymnasiearbetet

Lyckas med ditt gymnasiearbete!

I den här filmen går vi igenom 6 viktiga steg och massor av smarta tips för att du ska lyckas med ditt gymnasiearbete – och visar hur du har roligt på vägen!

Gymnasiearbetet

Hur gör man? Ett samtal om vetenskaplig metod

Kemisten Ulf Ellervik intervjuas av eleverna Alva och Debdut. Vad kännetecknar den naturvetenskapliga metoden? Vilka olika typer av metoder finns, och hur väljer man rätt metod? Hur går ett forskningsprojekt till i praktiken? Vad gör man när man kör fast, eller om man får motstridiga resultat? Och när bör man börja skriva på rapporten?

Gymnasiearbetet

Skriva och granska vetenskap

Vad är viktigt att tänka på när man skriver och granskar vetenskapliga texter? Vilka frågor kan besvaras i en vetenskaplig texts olika delar? Martin Rosvall, professor vid Umeå universitet delar med sig av sina bästa tips.

Gymnasiearbetet

Hur hittar man sin passion?

När man tittar på någon som lyckats, får man lätt intrycket att det varit en spikrak väg från A till B, när det i själva verket varit en väg som gått i många kringelkrokar. I filmen berättar gymnasieläraren Magnus Ehinger om hur han fann sin egen passion, och ger sina bästa tips till hur man gör för att finna den, vare sig det gäller undervisning, forskning eller vad man tänker sig i sitt framtida liv.

Gymnasiearbetet

Jämförelse i luftkvalité mellan städerna Jerusalem, Peking och Västerås

Maja Holmgren och Julia Qiu berättar om sitt gymnasiearbete “Jämförelse i luftkvalité mellan städerna Jerusalem, Peking och Västerås, samt dess påverkan på hälsan” som tog dem till Utställningen Unga Forskares final 2020.

Gymnasiearbetet

Bakteriell Cellulosa – En jämförelse mellan två odlingssubstrat

Simon Åstrand och Jacob Jannering berättar om sitt gymnasiearbete inom biologi “Bakteriell Cellulosa – En jämförelse mellan två odlingssubstrat” som tog dem till Utställningen Unga Forskares final 2019. 

Öppna föreläsningar

Laser
fysik
teknik

SIYSS talks: Nobel laureate Donna Strickland

Under SIYSS talks har vi samlat in intressanta samtal mellan unga forskare som är i början av sina karriärer och andra intressanta, framstående forskare eller personer i syfte att inspirera och bidra med den senaste forskningen direkt till klassrummen.
I SIYSS talks med Donna Strickland får du veta mer om hennes karriär som forskare och Nobelpristagare. Varför valde hon att forska inom laserfysik?

fysik
teknik
data

CERN och jakten på materians minsta byggstenar

Introduktion till partikelfysik och den forskning som bedrivs på CERN-laboratoriet. Vad gör en partikelaccelerator, och vilka stora frågor står forskningen inför? Med Sara och Jonas Strandberg, som bl a medverkade vid upptäckten av Higgs-partikeln. Idé för gymnasiearbete: Bygg din egen partikelaccelerator

Hjärtat
biologi/medicin

SIYSS talks: Hjärtforskaren Katarina Steding-Ehrenborg

Under SIYSS talks har vi samlat intressanta samtal mellan unga forskare som är i början av sina karriärer och andra intressanta, framstående forskare eller personer i syfte att inspirera och bidra med den senaste forskningen direkt till klassrummen.
I SIYSS talks med Katarina Steding-Ehrenborg får du veta mer om hennes karriär som fysioterapeut och hjärtforskare, vad hon forskat på och lite om hennes framtida hjärtforskning på astronauter.

Klimat
astronomi
fysik

Solsegel för att bekämpa klimatförändringar

Kan solsegel i rymden bekämpa klimatförändringar? Lyssna på en spännande föreläsning av Christer Fuglesang, professor i rymdfart på KTH och Sveriges första astronaut. Idé för gymnasiearbete: Solar boiler plant och Gymnasiearbeten om rymden

AI
teknik
data

AI for trustworthy zero-touch systems

Filmen är på engelska. Ericsson Researcher Aneta Vulgarakis in a 20 min presentation and a 35 min panel talk with Sveriges Unga Forskningslandslag. How do we build AI systems that humans can trust? Isn’t trust an abstract quality? Trustworthy AI is crucial to the widespread adoption of AI. In this panel we discuss the role of AI in building zero-touch trustworthy systems. Idé för gymnasiearbete: Programmera ett självkörande fordon

Klimat
teknik

Hållbara städer

Idag bor drygt 3 miljarder människor i städer, men FN räknar med att denna siffra kommer att öka till över 6 miljarder de närmaste 30 åren. Samtidigt står världen inför stora utmaningar med att minska beroendet av fossila bränslen för att lindra, och förhoppningsvis förhindra, allt för stora klimatförändringar. Om framtidens städer ska vara hållbara måste de förändras jämfört med hur de fungerar idag. Film med Mats Rönnelid, professor i energiteknik vid Högskolan Dalarna. Idé för gymnasiearbete: Hållbara hus och vindkraftverk

Hjärnan
biologi/medicin
teknik

Digitalt smart – hjärnan, skärmen och krafterna bakom

Hur fungerar hjärnan och vad kan vi själva påverka för att må bättre? Sissela Nutley, disputerad hjärnforskare, förklarar varför negativa nyheter sprider sig snabbare på nätet, varför vi jämför oss med andra och vad du kan göra för att få läxan gjord på en fjärdedel av tiden. Sissela är drivande inom projektet Det syns inte som finns som podd, app och i musikalform. Idé för gymnasiearbete: Testa Det syns inte-appen

Atomer
astronomi
fysik

Atomen – Vår spion i universum

Universum är full av atomer och deras ljus är budbärare för mycket av det vi vet om kosmos – om vi kan tolka deras meddelanden. Jorden bombarderas av ljus från stjärnor, galaxer, supernovor, nebulosor och exoplaneter. Ljuset innehåller information om objektens kemi, temperatur och densitet. I filmen får ni följa hur forskningen kring atomer gör det möjligt att analysera ljuset från universums atomer. Idé för gymnasiearbete: Gymnasiearbeten om rymden

Klimat
Produktion
teknik
data

Framtidens hållbara fabriker

Fabriker fylls med allt mer teknik och tekniken blir allt mer uppkopplad. Vi ser självkörande transporter, automatiska lager och robotar som hanterar varor. Allt kopplas till digitala modeller som automatiskt uppdateras och ger råd om hur fabrikerna ska köras. Detta arbetar KTH med i Södertälje för att skapa framtidens hållbara produktion.

En föreläsning av Södertälje Science Park & KTH Södertälje. Idé för gymnasiearbete: Testa 3D-printade former och strukturer