Kan konstgjord spindeltråd rädda världen?

Fångad i spindelnätet på SLU!

På Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, arbetar forskare med att finna lösningen på riktiga problem som samhället står inför. Det kan vara allt ifrån att bevara fiskbestånd i våra hav till att utveckla nya hållbara jordbruksmetoder.

Anna Rising pluggade veterinärmedicin på SLU och är idag professor i Veterinärmedicinsk Biokemi vid SLU och forskargruppsledare vid Karolinska Institutet. Hon forskar på framställning av konstgjord spindeltråd som exempelvis kan användas i medicinskt syfte.

Veterinärutbildningen på SLU lade grunden till Annas forskarkarriär. Efter avslutad utbildning åkte Anna till Sydafrika och samlade in 100 spindlar för att lösa gåtan med konstgjord spindeltråd. Visste du att spindeltråd skulle kunna stoppa en jumbojet i luften? Och att Spindelmannens tråd skulle hålla även utan stunttricks?

Lyssna till när Anna delar med sig av sin spännande forskarkarriär och varför spindeltråd är ett material som kan bidra till en bättre värld.

Konstgjord spindeltråd; Foto: Andersson, Jia et al. Nature Chemical Biology 2017

Utveckla dina naturkrafter och bli ett hållbarhetsproffs. Plugga på SLU!

Med SLU:s kunskap och utbildningar kan du bli en del av lösningen för en levande värld. På SLU hittar du program på både grundnivå och avancerad nivå inom ett stort antal utbildningsområden. Vem vet, kanske finns just din drömutbildning här hos oss?

Våra utbildningar leder till intressanta och spännande yrken. Kunskaperna du får hos oss är efterfrågade i både näringslivet och samhället i stort. Vi arbetar med utmanande vetenskap både lokalt och globalt och löser riktiga problem för en hållbar, levande och bättre värld.

I filmen här bredvid får du en inblick i vad SLU står för, vår forskning och naturligtvis studentlivet på våra tre huvudcampus; Uppsala, Umeå och Alnarp (Malmö).

Vill du också vara med och rädda världen? Välkommen till SLU!

Spindeltråd – naturens egen superfiber

I den här föreläsningen inspelad på Nobel Calling Stockholm 2020 berättar Anna Rising om hur hon och hennes team härmar spindeltrådars speciella protein och fantastiska mekaniska egenskaper för att framställa nya, lovande material för framtida tillämpningar inom teknik och medicin. T ex skulle spindeltråden kunna hjälpa till att laga skadade vävnader eller nerver i kroppen.

Sändningen börjar vid 02:25.

Nedladdningsbart material

Web of intrigue

Programkatalog

Idé för gymnasiearbete

Skapar naturen eller vetenskapen bäst material?

Hämta

Du har väl inte missat att följa våra studenter på sociala medier?

SLU har flera olika konton på Instagram där studenter delar med sig av sina utbildningar och livet som student.

Spana in dessa: