Jämförelse av antibiotikaresistens hos bakteriekulturer

Biologi/Medicin

Utställare

Erik Hakeröd
Fanny Ljungdahl

Skola

Polhemsgymnasiet

Ort

Göteborg

Projektsammanfattning

Jämförelse av antibiotikaresistens hos bakteriekulturer från fläskfilé från Sverige, Danmark och Nederländerna

Idag har vi människor en mirakelmedicin mot i princip alla bakteriella sjukdomar – antibiotika. Men nu står världen inför ett stort hot, bakterier som blir resistenta mot människans mirakelmedicin. Antibiotikaresistenta bakteriekulturer är en livshotande konsekvens som uppstår vid överanvändning av antibiotika. Fenomenet har tidigare varit och är vanligt förekommande inom köttindustrin, då användningen av antibiotika gynnar djurens tillväxthastighet och storlek. I detta projektet görs en undersökning och jämförelse på hur vanligt förekommande antibiotikaresistens är i matvarubutikers fläskkött, från tre olika länder. Olika mikrobiologiska metoder användes för att odla fram kulturer av bakterier hos köttet från Sverige, Nederländerna och Danmark. I resultatet klargörs det sedan att antibiotikaresistens finns i köttet. Detta leder vidare till kopplingen att länder vars antibiotikaanvändning har reducerats senare än i Sverige, visar på antibiotikaresistenta bakterier i sitt fläskkött.

Abstract

Ladda ner

Poster

Bild på mastring som placeras på en agarplatta.

Frågefunktionen är nu avstängd, se tidigare ställda frågor och svar nedan!

34 Frågor och svar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Fanny

Hej!! Vilken fin monter :))

Charlotta

Vill bara säga att ni är grymma!
Hls mamma Charlotta

Emma

Nej va spännande

Hanna E

Grymma är ni!!!

Gunnlaug

Bra jobbat och lycka till! Hur kom det sig att ni blev nyfikna på att göra ett arbete om antibiotika?

Malva

wow vilken fin poster!!

Linh

Flera hjärtröster till er!!

Amelie

ni e såå grymma!!

Niklas

Fina grejer!

Fråga: “Detta leder vidare till kopplingen att länder vars antibiotikaanvändning har reducerats senare än i Sverige, visar på antibiotikaresistenta bakterier i sitt fläskkött.”
Betyder detta att skillnaderna kommer jämna ut sig över tid tror ni? Har ni några gissningar?

Jonas

Ni e så himla bra. Heja er!!!

Erik

Vilket välgjort arbete hörni, ni är grymma!

Erica

Lycka till! Vilken fin monter och vad duktiga ni är 😀

U know WHO

NIIII ÄR BÄSTTTTTTT WOWOWOOWOWnnnnnnnn!!!! KIIIINGS

Jenny Aleberg

Erik och Fanny!
Vilket fantastiskt fint arbete ni har gjort, gällande detta högaktuella ämne, och vilken överskådlig och informativ poster ni har tagit fram!
Ni får självklart min röst och stort lycka till🌟🌟🌟
Varma hälsningar Jenny Aleberg

Erik H

Ni är ju bara bäst, kram Erik

Håkan

Bra jobbat !
Nu håller vi tummarna att ni går hela vägen

Victoria

Intressant! Vilken skillnad mellan det svenska köttet och de andra ländernas kött.

Är det oftast Danmark och Nederländerna vi importerar fläskfilé ifrån eller finns det även andra länder vars kött vi köper?