Utställare
Erik Hakeröd
Fanny Ljungdahl
Skola
Polhemsgymnasiet
Ort
Göteborg
Projektsammanfattning
Jämförelse av antibiotikaresistens hos bakteriekulturer från fläskfilé från Sverige, Danmark och Nederländerna
Idag har vi människor en mirakelmedicin mot i princip alla bakteriella sjukdomar – antibiotika. Men nu står världen inför ett stort hot, bakterier som blir resistenta mot människans mirakelmedicin. Antibiotikaresistenta bakteriekulturer är en livshotande konsekvens som uppstår vid överanvändning av antibiotika. Fenomenet har tidigare varit och är vanligt förekommande inom köttindustrin, då användningen av antibiotika gynnar djurens tillväxthastighet och storlek. I detta projektet görs en undersökning och jämförelse på hur vanligt förekommande antibiotikaresistens är i matvarubutikers fläskkött, från tre olika länder. Olika mikrobiologiska metoder användes för att odla fram kulturer av bakterier hos köttet från Sverige, Nederländerna och Danmark. I resultatet klargörs det sedan att antibiotikaresistens finns i köttet. Detta leder vidare till kopplingen att länder vars antibiotikaanvändning har reducerats senare än i Sverige, visar på antibiotikaresistenta bakterier i sitt fläskkött.
Abstract
Ladda ner
Hej!! Vilken fin monter :))
Nämen tack 🙂 jag har gjort den själv med min klasskamrat fa… Fanny…
Vill bara säga att ni är grymma!
Hls mamma Charlotta
Tack så mycket! 🙂
Nej va spännande
Sjukt spännande 🙂
Grymma är ni!!!
Tack så mycket!<3
Bra jobbat och lycka till! Hur kom det sig att ni blev nyfikna på att göra ett arbete om antibiotika?
Tack! Allt började med att vi ville jobba med något inom biologi och specifikt bioteknik. Vi ansåg då att ett relevant område att studera var antibiotikaresistens eftersom vi hade hört väldigt mycket om att det är ett stort problem i dagens samhälle, men aldrig riktigt fått någon konkret fakta kring det.
wow vilken fin poster!!
Tack, det tycker jag med! Hon som gjorde den är duktig och ska bjudas på en middag 🙂
Flera hjärtröster till er!!
<3
ni e såå grymma!!
Tack! 🙂
Fina grejer!
Fråga: “Detta leder vidare till kopplingen att länder vars antibiotikaanvändning har reducerats senare än i Sverige, visar på antibiotikaresistenta bakterier i sitt fläskkött.”
Betyder detta att skillnaderna kommer jämna ut sig över tid tror ni? Har ni några gissningar?
Tack för frågan och ja, om vi resonerar kring den teoretiska faktan vi studerade inom arbetet så kommer skillnaderna att jämna ut sig med tiden. En annan viktig faktor att ta hänsyn till är att Danmark och Nederländerna idag använder sig av mer antibiotika inom köttindustrin än Sverige och därav kommer förändringen i skillnaden att avta med tiden och tillslut stanna helt. Hur stor den slutgiltiga skillnaden blir är beroende på hur lite antibiotika Danmark respektive Nederländerna bestämmer sig för att använda.
Ni e så himla bra. Heja er!!!
Tack så mycket!
Vilket välgjort arbete hörni, ni är grymma!
Tack så mycket!
Lycka till! Vilken fin monter och vad duktiga ni är 😀
Tackar, man tackar! 🙂
NIIII ÄR BÄSTTTTTTT WOWOWOOWOWnnnnnnnn!!!! KIIIINGS
Tack, Gabbi!
Erik och Fanny!
Vilket fantastiskt fint arbete ni har gjort, gällande detta högaktuella ämne, och vilken överskådlig och informativ poster ni har tagit fram!
Ni får självklart min röst och stort lycka till🌟🌟🌟
Varma hälsningar Jenny Aleberg
Tack så himla mycket!
Ni är ju bara bäst, kram Erik
Tack!
Bra jobbat !
Nu håller vi tummarna att ni går hela vägen
Det gör vi!
Intressant! Vilken skillnad mellan det svenska köttet och de andra ländernas kött.
Är det oftast Danmark och Nederländerna vi importerar fläskfilé ifrån eller finns det även andra länder vars kött vi köper?
Jag är lite osäker. Det finns säkert importerat kött från andra länder också, men det mest förekommande i Sverige är importerat från Nederländerna och Danmark 🙂