Framställning av bioplast av potatisskal

Kemi

Utställare

Hedvig Alvén
Sophia Schönberg

Skola

Nacka Gymnasium

Ort

Stockholm

Projektsammanfattning

Vi står inför stora hållbarhetsutmaningar, varav två är matsvinn och plastföroreningar. Mycket ätbar mat går till spillo, och i soptunnan hamnar även plast – ett material med en självklar roll i vårt moderna liv. Majoriteten av plasten som produceras är dock varken hållbar för organismer, ekosystem eller klimatet. Som alternativ kan nedbrytbar bioplast framställas av bland annat stärkelserika produkter, såsom potatis. Att tillverka bioplast från potatisskal är att ta vara på en restprodukt och samtidigt bidra till en hållbar lösning på klimatproblemen. Syftet med projektet är att undersöka om det är möjligt att framställa stärkelsebaserad bioplast av potatisskal, hur olika tillsatser påverkar bioplastens egenskaper och om bioplasten kan fungera som ett hållbart alternativ till oljebaserad plast. Med en enkel metod har vi extraherat stärkelse ur potatisskal och genom metodförbättring framställt en bioplast som minskar både matsvinnet, produktionsutsläppen och negativ miljöpåverkan.

Abstract

Ladda ner

Framställning av bioplast av potatisskal

Frågefunktionen är nu avstängd, se tidigare ställda frågor och svar nedan!

8 Frågor och svar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Julia

Coolt och aktuellt projekt! Ni skrev ju att egenskaperna hos plasten påverkades av olika komponenter. Menar ni med olika komponenter buffertlösningarna med olika pH-värden? Och såg ni någon skillnad i plastens egenskaper beroende på om de varit i lösningen med pH3, pH7 eller pH10. Vilka i så fall? Resultatet (vad jag kan se av bilderna i alla fall) ser bra ut – bra jobbat!!

Noah Magnehag

Finns det några nackdelar med att tillverka bioplast från potatis stärkelse? Och ytterligare, kan man inte använda hela potatisen för att tillverka bioplast?

Kalle Lindström

Tror ni att den här typen av plast skulle kunna produceras i stora mängder i framtiden och fungera som ett alternativ till oljebaserad plast?

Vidar Petersson

Superintressant och viktigt projekt inför framtiden. Jag undrar vilken potatissort ni använde och ifall ni tror att det skulle vara någon skillnad på den färdiga bioplasten beroende på vilken sorts som används? Hur mycket potatisskal gick det åt kvadratcentimeter plast? Och hur skiljer sig strukturen/hållfastheten med oljebaserad plast?