Endometrios

Biologi/Medicin

Utställare

Akshaya Dundigal

Skola

JENSEN Gymnasium Södra

Ort

Stockholm

Projektsammanfattning

Detta arbetet handlar om en livmodersjukdom som kallas för endometrios. Endometrios är vanligare än de allra vanligaste folksjukdomar såsom diabetes och reumatism, men ändå okänd i samhället. Försening i diagnos ligger kring 3-11 år för endometrios patienter och arbetet fokuserar bland annat på konsekvenserna som förekommer vid en sen diagnostisering för personer med endometrios, samt skillnaden och verkningsmekanismen bakom hormonell behandling och fysisk aktivitet. Data samlades ihop med en digital enkät där 264 endometrios patienter responderade. Sen diagnostisering skapar en utvecklad endometrios vilket sedan kan leda till förvärrade symtom enligt respondenterna och tidigare forskning. En feldiagnostisering anses också försena diagnosen av den verkliga sjukdomen. Respondenterna uttryckte även att fysisk aktivitet är ett komplement till hormonell behandling, och att en kombination av båda behandlingar ansågs fungera bäst till att avlägsna endometrios besvären.

Abstract

Ladda ner

Poster

Frågefunktionen är nu avstängd, se tidigare ställda frågor och svar nedan!

10 Frågor och svar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma Anderzén

Hej Akshaya!
Vad proffsig du är. Jag är så stolt!! Ska visa detta för mina elever som inspiration inför GA nästa år 🙂

Fatima

Grymt jobbat Akshaya, du kommer långt med livet❤️ Så stolt över dej

Ella

Supercoolt att du gjort ett arbete om endometrios! Så sjukt viktigt ämne och så häftigt att se ett gymnasiearbete om det 😀 Keep up the work!

Nina

Hej! Jag undrar om du har tagit kontakt med någon utomstående person, typ en läkare eller om arbetet baseras mer på egen forskning och kunskap?

Sabia

Grymt och coolt utifrån den ut forskningen du har valt att prata utifrån din gymnasiearbete 👌🏽

Elinor

Du gör något så otroligt viktigt, så duktig!