Utställare
Amela Peco
Skola
Sjölins Gymnasium Södermalm
Ort
Stockholm
Projektsammanfattning
Mitt arbete handlade om att undersöka honungens, propolis och bidrottninggeléns antimikrobiella effekt i hopp om att kunna lösa problemen som uppstår i samband med antibiotikaresistens. Antibiotikaresistenta bakterier är ett växande problem som i snar framtid kan kosta miljontals människor livet och innebära enorma kostnader för samhället. Genom att utföra undersökningar kring hur bikupeprodukter påverkar tillväxten av olika bakterier skulle en del antibiotika som används idag kunna i framtiden bytas ut mot dessa produkter och därmed skulle framtida folkhälsan säkras.
Abstract
Ladda ner
Hej! Intressant projekt! Du nämnde att bidrottninggellé inte påverkade tillväxten av gramnegativa bakterier. Vet du vad anledningen till det kan vara?
Hej Alen!
Den möjliga förklaringen till att bidrottninggellén inte verkade antibakteriellt mot gramnegativa bakterier är att det antibakteriella proteinet royalisin i bidrottninggellén inte kan ta sig in till cellmembranet och uppnå sin effekt (nämligen att sönderdela cellmembranet och därmed döda bakterien). Detta beror på att gramnegativa bakterier har, till skillnad från grampositiva bakterier, ett yttre membran utanför cellväggen. Det yttre membranet utgör en ytterligare barriär och kan därmed hindra antibiotika liknande substanser, såsom royalisin, att ta sig in i cellen.
Hej!
Använde du svensk honung eller importerad honung under ditt försök?
Hej och tack för frågan! Jag använde svensk honung. Honungen köpte jag hos en biodlare från Stockholms området för att vara säker på att jag gör undersökningen med äkta honung och inte honung blandat med andra sockerarter.