Utställare
Filippa Åkeson,
Salima Ismail
Skola
Sunnerbogymnasiet
Ort
Ljungby
Projektsammanfattning
Har du någonsin tänkt på att framtiden kan gömma sig bland mikroorganismerna i den fermenterade hälsodrycken kombucha? Under dryckens yta finns nämligen en bakterie- och jästkultur som tar oss ett steg närmare en hållbar framtid. Bakterierna kan producera bakteriell cellulosa, BC, även kallad kombuchaläder, vilket har potential att bli framtidens naturliga materialval.
Materialet har egenskaper som möjliggör användning inom medicin- material- och textilindustrin, som exempelvis till munskydd eller förband. Syftet med projektet är att öka förståelsen om BC. Detta genom att odla materialet och undersöka vilka koncentrationer av socker och te som gynnar BC-tillväxt, samt att testa olika behandlingsmetoder. Resultaten visar att socker är nyckeln för god BC-produktion och att behandling med glycerol gör BC:n mjukare. BC har oändliga möjligheter, det är hållbart, nedbrytbart, formbart och vårt hopp, för en ren och grön materialindustri.
Abstract
Ladda nerGör det själv!

Hur fick ni idén till projektet?
Hej, kul att du frågar! Allt började med vårt gemensamma intresse för kombucha, som är en god fermenterad dryck. Men idén fick vi av en ren slump som vi hittade ett youtube klipp med ett TedTalk av modedesignern Suzanne Lee. I videon hade Suzanne på sig en jacka av kombuchaläder samtidigt som hon berättade om möjligheterna med bakteriell cellulosa. Och där var vi fast:) / Filippa & Salima
Hej!
Kommer ni att försöka tillverka något av ert framställda material t.ex. en väska?
Hejsan! Ja, absolut, tanken är att vi ska försöka sy något. Vi har dock inte fått fram så stora bitar så det blir nog lite svårt att göra en stor väska, men en mindre plånbok skulle funka. Vi funderar även på att undersöka om det går att mixa bitar av cellulosan och sedan låta bakterierna foga samman cellulosamassan. Om man sedan låter massan torka i former kan större plattor fås. // Kombucha-kompisarna a.k.a. Scoby Doo och co.
Hej! Vad innebär fermentering, och hur lätt tror ni det kommer bli att framställa ämnet industriellt, i stor skala?
Hej! Fermentering är en process där celler bryter ned organiska molekyler, likt glukos eller annat socker ofullständigt under anaeroba förhållanden, det vill säga utan syretillgång. Vid fermenteringen bildas i regel en syra och koldioxid. I vardagen kan man stöta på fermentering om man äter yoghurt, surkål eller surdegsbröd, som alla produceras genom denna process.
Vi tror att det kommer bli relativt enkelt att i framtiden industrialisera produktionen av BC. Detta eftersom det är så pass snabbt- och lättodlat. Med tanke på att produkter som kombucha, medicin och andra industrier som pysslar med mikroorganismer redan är välfungerande, tvivlar vi på att industrialisering av kombuchaläder kommer bli svårt.
Behöver ni vara noga med hygien och att använda sterila materiell när ni laborerar? Hur påverkas bakteriekulturen av smuts?
Ja, sterilteknik är superviktigt! Vi steriliserade bland annat bägarna i en ugn och var väldigt noga med att rengöra ytor och annat material.
Kontaminering kan göra att andra bakterier får fäste i kulturen och stöter bort eller konkurrerar ut de mikroorganismer som är nödvändiga för att bakterierna ska kunna producera bakteriell cellulosa
Hejsan! Roligt och intressant projekt!
Kan man göra t.ex. en jacka av materialet?
Hej Kicki! Ja, i framtiden kanske vi alla går runt med jackor gjorda av Bakteriell Cellulosa! Ett problem är dock att BC absorberar vatten väldigt bra, det har en absorptionsförmåga på 100 gånger sin egen vikt. Det gör att om du går ut i regnet med din jacka gjord av BC skulle den svälla upp. Obehandlat material blir även skört efter ett tag, därför måste vi utveckla bättre metoder för att göra materialet mer vattenresistent och mer tåligt.
Tjena! Vad är det roligaste med detta roliga projekt?
Tja! Det roligaste med projektet var att vi fick möjlighet att tänka själva och lösa de problem som vi ställdes inför. Det var även väldigt roligt att vi i slutändan faktiskt fick fram ett material man kan ta på, ett material som har oändliga möjligheter.
Verkligen roligt och intressant tycker jag!! På en av era bilder så står det ju “kokosfett test”, “kokosolja test”, “vaselin test” osv. Hur påverkar dessa tillsatser BC:n. Glycerol gjorde ju BC:n mjukare – gäller det också de andra tillsatserna?
Kul och höra! Nja inte riktigt, trots att tidigare studier säger att kokosfett gör BC:n mjukare, visar våra tester inte på det. I stunden blev materialet lite fettigt, men i längden är glycerol den mest effektiva metoden som vi testade för mjukgöring. De oljor, fetter och vaselinet som testades lade sig bara som ett lager ovanpå materialet och gjorde därför inte materialet i sig mjukare. Detta beror med stor sannolikhet på att dessa ämnen är hydrofoba (det vill säga att de inte tycker om vatten) och saknar så kallade vätebindningar som det finns gott om i kombuchalädret. Det medför att oljorna inte riktigt kan ta sig in i materialet och göra det mjukt// Hoppas detta besvarade din fråga:)
Tror ni att det här kommer vara ett av “framtidens material”? Har materialet några brister som ni tror kan begränsa i hur stor utsträckning det används i framtiden?
Hej, bra fråga:)
Ja, vi tror och hoppas verkligen att bakteriell cellulosa kommer bli ett framtida materialval. Detta eftersom det är så pass miljövänligt, snabbodlat och har önskade egenskaper för material som används inom flera olika områden. De brister vi tror kan påverka användning av materialet som textil är att BC absorberar vatten mycket effektivt samt att det efter ett tag blir skört. Det luktar även lite vinäger-aktigt vilket inte är en supertrevlig doft på exempelvis en jacka. Därför bör olika behandlingsmetoder av materialet undersökas.
Dessa svagheter kan dock ses som styrkor i andra sammanhang, exempelvis vid användning som mensskydd. Forskningen i området har precis börjat, så möjligheterna är oändliga!