Bakteriell cellulosa, framtidens naturliga materialval

Biologi/Medicin

Utställare

Filippa Åkeson,
Salima Ismail

Skola

Sunnerbogymnasiet

Ort

Ljungby

Projektsammanfattning

Har du någonsin tänkt på att framtiden kan gömma sig bland mikroorganismerna i den fermenterade hälsodrycken kombucha? Under dryckens yta finns nämligen en bakterie- och jästkultur som tar oss ett steg närmare en hållbar framtid. Bakterierna kan producera bakteriell cellulosa, BC, även kallad kombuchaläder, vilket har potential att bli framtidens naturliga materialval.

Materialet har egenskaper som möjliggör användning inom medicin- material- och textilindustrin, som exempelvis till munskydd eller förband. Syftet med projektet är att öka förståelsen om BC. Detta genom att odla materialet och undersöka vilka koncentrationer av socker och te som gynnar BC-tillväxt, samt att testa olika behandlingsmetoder. Resultaten visar att socker är nyckeln för god BC-produktion och att behandling med glycerol gör BC:n mjukare. BC har oändliga möjligheter, det är hållbart, nedbrytbart, formbart och vårt hopp, för en ren och grön materialindustri.

Abstract

Ladda ner

Poster

Gör det själv!

Frågefunktionen är nu avstängd, se tidigare ställda frågor och svar nedan!

16 Frågor och svar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sara

Hur fick ni idén till projektet?

Sven-Arne

Hej!
Kommer ni att försöka tillverka något av ert framställda material t.ex. en väska?

Sanna

Hej! Vad innebär fermentering, och hur lätt tror ni det kommer bli att framställa ämnet industriellt, i stor skala?

Agnès

Behöver ni vara noga med hygien och att använda sterila materiell när ni laborerar? Hur påverkas bakteriekulturen av smuts?

Kicki

Hejsan! Roligt och intressant projekt!
Kan man göra t.ex. en jacka av materialet?

Bengt

Tjena! Vad är det roligaste med detta roliga projekt?

Julia

Verkligen roligt och intressant tycker jag!! På en av era bilder så står det ju “kokosfett test”, “kokosolja test”, “vaselin test” osv. Hur påverkar dessa tillsatser BC:n. Glycerol gjorde ju BC:n mjukare – gäller det också de andra tillsatserna?

Alma Tageman

Tror ni att det här kommer vara ett av “framtidens material”? Har materialet några brister som ni tror kan begränsa i hur stor utsträckning det används i framtiden?