Samband mellan menstruationscykel och prestationsförmåga

Biologi/Medicin

Utställare

Alice Hilding
Felicia Svensson
Gabriella Nilsson

Skola

Tingsholmsgymnasiet

 

 

 

Ort

Ulricehamn

Projektsammanfattning

Arbetet undersöker om kvinnors prestationsförmåga påverkas av hormonförändringar under menstruationscykeln. Detta är intressant och viktigt då det kan påverka kvinnor i skola, arbete eller träning. Nio testpersoner har utfört tre kognitiva och två fysiska test, både då de hade ägglossning och menstruation. Då testpersonernas resultat bearbetats visades det att kvinnorna, som var mellan 16 och 18 år, presterade ungefär 5% bättre i kognitiva test och 12% bättre i fysiska test då de hade ägglossning. Andra faktorer än hormonnivåerna kan ha påverkat resultatet, men slutsatsen drogs ändå att de högre nivåerna av främst östrogen vid ägglossning bör påverka prestationsförmågan. För att säkerställa resultatet bör mer omfattande studier med större datamängd göras. Om dessa stödjer denna undersöknings resultat skulle det innebära en stor påverkan på kvinnor i samhället. Genom att undersöka detta närmare skulle man möjligen kunna planera arbete och träning för att uppnå bästa möjliga resultat.

Abstract

Ladda ner

Menstruationscykel och prestationsförmåga

Frågefunktionen är nu avstängd, se tidigare ställda frågor och svar nedan!

6 Frågor och svar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Julia

Jag undrar om ni har några tankar gällande om den generella kognitiva och fysiska förmågan är sämre, bättre eller opåverkad under menstruationen jämfört med då testpersonerna varken har ägglossning eller menstruation? Bra och aktuellt projekt förresten!! Snyggt!

Lina

Hej! Hur kom ni fram till just detta ämne och frågeställning till ert gymnasiearbete?

Mediateks-Peter

Oerhört spännande att läsa och höra er tala – jag ser fram emot att få läsa gymnasiearbetet när det är klart! Nästa steg säger ni är att göra “mer omfattande studier med större datamängd”. Är det något som ni skulle vara intresserade av att ta vidare till era högskolestudier? Min fråga är alltså om er studie gav mersmak?