Utställare
Alice Hilding
Felicia Svensson
Gabriella Nilsson
Skola
Tingsholmsgymnasiet
Ort
Ulricehamn
Projektsammanfattning
Arbetet undersöker om kvinnors prestationsförmåga påverkas av hormonförändringar under menstruationscykeln. Detta är intressant och viktigt då det kan påverka kvinnor i skola, arbete eller träning. Nio testpersoner har utfört tre kognitiva och två fysiska test, både då de hade ägglossning och menstruation. Då testpersonernas resultat bearbetats visades det att kvinnorna, som var mellan 16 och 18 år, presterade ungefär 5% bättre i kognitiva test och 12% bättre i fysiska test då de hade ägglossning. Andra faktorer än hormonnivåerna kan ha påverkat resultatet, men slutsatsen drogs ändå att de högre nivåerna av främst östrogen vid ägglossning bör påverka prestationsförmågan. För att säkerställa resultatet bör mer omfattande studier med större datamängd göras. Om dessa stödjer denna undersöknings resultat skulle det innebära en stor påverkan på kvinnor i samhället. Genom att undersöka detta närmare skulle man möjligen kunna planera arbete och träning för att uppnå bästa möjliga resultat.
Abstract
Ladda ner
Jag undrar om ni har några tankar gällande om den generella kognitiva och fysiska förmågan är sämre, bättre eller opåverkad under menstruationen jämfört med då testpersonerna varken har ägglossning eller menstruation? Bra och aktuellt projekt förresten!! Snyggt!
Hej och tack!
Vi har inte undersökt det, så vi kan inte säga något säkert. Men jag skulle tro att man möjligtvis är något sämre vid menstruationen jämfört med när de varken har menstruation eller ägglossning, just eftersom östrogennivåerna generellt är något högre när man inte har menstruation. Däremot är troligen inte denna skillnad lika stor, så den är nog inte lika märkbar i vardagen. Det hade varit roligt att kunna undersöka det vidare, att undersöka om man kan se en skillnad mellan flera delar av menstruationscykeln.
Hej! Hur kom ni fram till just detta ämne och frågeställning till ert gymnasiearbete?
Hejsan!
Vi blev väldigt intresserade av minnet när vi fick lära oss om det på biologilektionerna. Därför tänkte vi att vi skulle göra en undersökning som involverade minnet. Efter att ha övervägt flera olika idéer kom vi fram till att menstruationscykeln var väldigt intressant då denna påverkar många kvinnor i deras vardag. När vi sedan utvecklade vår idé ytterligare kom vi på att vi även kunde undersöka fysisk prestation, inte bara kognitiv. Vi kom alltså fram till ämnet och frågeställningen genom att hitta ett ämne som intresserade oss och sedan bygga vidare på det. Att det vi undersökte var något som möjligen kunde påverka oss själva och många andra i vardagen gjorde också arbetet extra intressant för oss. Inför arbetet fick vi tipset att välja ett ämne som intresserade oss, eftersom man behöver lägga ner så mycket tid på arbetet, och det var verkligen tur att vi gjorde det.
Oerhört spännande att läsa och höra er tala – jag ser fram emot att få läsa gymnasiearbetet när det är klart! Nästa steg säger ni är att göra “mer omfattande studier med större datamängd”. Är det något som ni skulle vara intresserade av att ta vidare till era högskolestudier? Min fråga är alltså om er studie gav mersmak?
Hej!
Vårt gymnasiearbete gav helt klart mersmak för någon form av forskning. Om det blir en vidarearbetning av just detta område vet vi dock inte, men det är ändå något som vi skulle vara intresserade av.