RSA & Shor’s algoritm

Matematik

Utställare

Leo Fjätström

Skola

Ållebergsgymnasiet 

Ort

Falköping

Projektsammanfattning

Mitt projekt handlar om RSA kryptering och Shor’s algoritm. RSA är en kryptering som skyddar det mesta av vad du gör på internet, från dina meddelanden till dina bankkontodetaljer. Shor’s algoritm är en algoritm som använde sig av kvantdatorer för att bryta RSA. Kvantdatorer är datorer som utnyttjar kvantmekaniska lagar och fenomen för att lösa problem men idag är de för ineffektiva för att utföra shor’s algoritm. De är dock en av de mest forskade ämnena idag med miljardtals dollar investerat. I mitt projekt berättar jag om matematiken bakom allt det här samt vad det innebär för framtiden av kryptografi, datorer och kryptografi.

Abstract

Ladda ner

Poster

Frågefunktionen är nu avstängd, se tidigare ställda frågor och svar nedan!

6 Frågor och svar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Alice :)

Är det teoretiskt möjligt att skapa en “oknäckbar” kryptering?

Vidar

Tja, superintressant arbete! Testade du någon gång att köra Shor’s algoritm på riktigt? Har för mig att IBM har kvantdatorer online man kan experimentera med.

Erik Johansson

Hej, oj vilket engagerande och intressant område du har skrivit om. Jag hade själv tänkt att skriva om något liknande nästa år och undrar vad du tyckte var svårast med att skriva ett gymnasiearbete om matematik? Tack för svaret!