Havs och väderundersökningar på ett kostnadseffektivt och demokratiskt sätt.

Teknik

Utställare

Vidar Petersson

Skola

NTI Gymnasiet Johanneberg

Ort

Göteborg

Projektsammanfattning

Havs- och väderundersökningar på ett kostnadseffektivt och demokratiskt sätt – En studie som undersöker möjligheten att analysera havstemperaturutveckling i Östersjön med eget mottagna vädersatellitbilder.

Mitt arbete utgick från FNs globala mål och har undersökt hur man kan introducera mer kostnadseffektiva och demokratiska metoder för att utföra havs- och väderundersökningar med eget mottagna vädersatellitbilder. Visste du att vem som helst, var som helst, kan ta emot bilder och data direkt från vädersatelliter med en enkel egenbyggd antenn? Det har jag gjort och jag har även undersökt ifall det går att tillämpa praktiskt genom att undersöka ifall det är möjligt att analysera havstemperaturutvecklingen i Östersjön under hösten 2020 med de mottagna bilderna. För att göra detta byggde jag en komplett antenn och markstation som kunde ta emot signalerna från tre olika vädersatelliter varje gång de passerade ovanför. Signalen spelades sedan in, demodulerades och avkodades till bilder och information om havstemperaturen. Markstationen samlade automatiskt in data från satelliterna under 9 veckor, vilket resulterade i totalt 283 observationer.

Abstract

Ladda ner

Poster

SEA-enhancement. Det svarta är landmassa eller molntäcke och det färgade är vattenmassor av olika temperatur (se skalan till höger).

Frågefunktionen är nu avstängd, se tidigare ställda frågor och svar nedan!

9 Frågor och svar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Julia

Verkligen coolt och gediget projekt! Jag undrar lite hur mjukvaruutvecklingen gick till, alltså vilka bibliotek osv. använde du när du skrev koden för att behandla datan du fick från satelliterna? Gillar också verkligen att du skrivit i latex !!

måns

Tror du att du kommer att dyka djupare inom detta ämne i framtiden?

Felix

Hur kom du fram till din projekt ide?

Vilda Petersdotter

Hej, hur är det sättet du samlade in väderdatan på är ett mer demokratiskt sätt att få tag på den informationen? Och finns det en anledning till att du valde just Östersjöns havstemperatur?

Eddi

Häftigt projekt och så, men har du tänkt på vad det kan ha för konsekvenser för Tutsi folket i Rwanda?