Utställare
Charlie Ehinger
Skola
Internationella Engelska Gymnasiet
Ort
Stockholm
Projektsammanfattning
Plastic Rain: Microplastic Concentrations in Rainwater and Tap Water in Stockholm
Idag finner man plast i nästan hela vårt samhälle bland annat används det i teknologi, möbler och matförpackningar. På grund av den omfattande användningen av plast har mikroplaster uppstått. Mikroplaster är små partiklar som skapas när större plaster förfaller, ergo minskar i storlek. Studier har funnit dessa partiklar i våra hav, vårt dricksvatten och samt i vår mat. Denna studie undersöker koncentrationen av olika mikroplaster i regn- och kranvatten, för att skapa förståelse om mikroplaster samt identifiera den vanligaste typen av mikroplast. Studien utfördes med hjälp av ett (Büchner) vakuum filtreringssystem, samt med hjälp av ljusmikroskop, vilket betyder att metoden lätt kan upprepas av intresserade elever. Studien kom fram till att mikrofiber, en mikroplast från syntetiska tyg, var vanligast följt av fragment som avgivits från större plaster som plastflaskor.
Abstract
Ladda ner
Vilka tyger innehåller högs % av mikroplast?
Hej Britt-Marie!
Det skulle nog vara syntetiska tyger som polyester, nylon, polyamid med mera. Dessa tyger är alltså gjorda av plaster, och när de tvättas släpper de en viss mängd fiber (så kallade mikrofiber). Majoriteten av dessa mikroplast fiber (96 – 99%) plockas enligt SVT upp av våra reningsverk.
Cool studie! Kan en på något sätt filtrera bort dessa mikroplaster ur kranvattnet i våra reningsverk och/eller i våra kranar hemma?
Hej Emma.
Enligt SVT filtrerar svenska reningsverk redan ut mellan 96 till 99% av mikroplasterna. Mängderna mikroplast i kranvatten blir därav relativt liten, till exempel fann livsmedelsverket runt 1 mikroplast per liter dricksvatten i Stockholm, och runt 0.67 mikroplaster per liter i Göteborg (med storlek över 10 mikrometer). Livsmedelsverket konstaterade också att “Enligt den kunskap som finns i dag innehåller dricksvattnet i Sverige inte mikroplaster i sådan omfattning att det påverkar hälsan.”. Det finns säkert filter som man kan använda för att filtrera ut de sista mikroplasterna från kranen, dock kan jag inte utan utförlig research skilja på de som försöker utnyttja folks paranoia och vilka som faktiskt fungerar.
Källa:
https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/forekomst-av-mikroplast-i-dricksvatten-antas-inte-paverka-halsan-men-mer-forskning-behovs
Väldigt viktigt ämne du belyser! Otroligt fint och gediget arbete! Bra jobbat!
Tack så mycket!
Spännande projekt! Vad var det som fick dig intresserad av ämnet?
Hej Alice.
Jag tror det som jag fann mest intressant var hur nytt ämnet och forskning runt mikroplast var och fortfarande är. När jag sedan började läsa vidare på nätet fann jag det fascinerande hur mycket mikroplast potentiellt kan finnas i luften, vatten och mat. Under min research på nätet hittade jag också väldigt få källor och studier om mikroplast i regnvatten och därefter bestämde jag mig om att jag skulle vara den som skapade dessa studier.
Hoppas att det besvarar din fråga, och tack för kommentaren!