Mysteriet med Bockstensmannen

Biologi/Medicin

Utställare

Julian Malmberg

Skola

Östra Real

Ort

Stockholm

Projektsammanfattning

Mysteriet med Bockstensmannen – En studie i nedbrytning av organsikt material

Jag har alltid varit intresserad av naturen, bland annat nedbrytning av döda växter och djur. När det var dags för mitt gymnasiearbete stötte jag på Bockstensmannen. Han hittades på 1930-talet i en torvmosse utanför Varberg och hade då legat i marken i 600 år. Hur är detta möjligt?

Syftet med arbetet är att undersöka processerna bakom nedbrytning av organiskt material. Frågeställningarna rör hur olika jordmåners biologiska och fysikaliska egenskaper påverkar denna nedbrytning.

Metoden bygger på experiment där organiskt material grävs ner i tre typer av jordmån: åkermark, podsol och torvmosse. Under en femveckorsperiod undersöks sedan förändringar av vikt, konsistens, lukt och färg samt pH-värdet i jordmånerna.

Abstract

Ladda ner

Poster

Frågefunktionen är nu avstängd, se tidigare ställda frågor och svar nedan!

4 Frågor och svar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Julia

Verkligen coolt och kreativt projekt! Jag har en fråga: hur tror du att vattnet i den vattenfyllda torven påverkat nedbrytningen av det biologiska materialet? Förändrades vattenhalten under femveckorsperioden för nedbrytningen (genom avdunstning, absorption?) och hur kan det i så fall ha påverkat resultatet tror du?

Alexia Pap de Pesteny

Tror du att din undersökning påverkades att de förhållanden som experimentet gjordes i? alltså väder etc

fabbe

Tjena, jag undrar hur ni undersökte hur bakterierna och vattnet vid köttet påverkades av hur de olika jordmånerna betedde sig.

Vidar Petersson

Tja, kul bakgrund och gediget resultat. Jag tänkte på: såg du någon korrelation med de andra faktorerna du mätte (t.ex. pH-värdet i marken)? Och varför valde du just griskött i ditt experiment?