Utställare
Julian Malmberg
Skola
Östra Real
Ort
Stockholm
Projektsammanfattning
Mysteriet med Bockstensmannen – En studie i nedbrytning av organsikt material
Jag har alltid varit intresserad av naturen, bland annat nedbrytning av döda växter och djur. När det var dags för mitt gymnasiearbete stötte jag på Bockstensmannen. Han hittades på 1930-talet i en torvmosse utanför Varberg och hade då legat i marken i 600 år. Hur är detta möjligt?
Syftet med arbetet är att undersöka processerna bakom nedbrytning av organiskt material. Frågeställningarna rör hur olika jordmåners biologiska och fysikaliska egenskaper påverkar denna nedbrytning.
Metoden bygger på experiment där organiskt material grävs ner i tre typer av jordmån: åkermark, podsol och torvmosse. Under en femveckorsperiod undersöks sedan förändringar av vikt, konsistens, lukt och färg samt pH-värdet i jordmånerna.
Abstract
Ladda ner
Verkligen coolt och kreativt projekt! Jag har en fråga: hur tror du att vattnet i den vattenfyllda torven påverkat nedbrytningen av det biologiska materialet? Förändrades vattenhalten under femveckorsperioden för nedbrytningen (genom avdunstning, absorption?) och hur kan det i så fall ha påverkat resultatet tror du?
Tror du att din undersökning påverkades att de förhållanden som experimentet gjordes i? alltså väder etc
Tjena, jag undrar hur ni undersökte hur bakterierna och vattnet vid köttet påverkades av hur de olika jordmånerna betedde sig.
Tja, kul bakgrund och gediget resultat. Jag tänkte på: såg du någon korrelation med de andra faktorerna du mätte (t.ex. pH-värdet i marken)? Och varför valde du just griskött i ditt experiment?