Utställare
Yann Lidström
Skola
Lugnetgymnasiet
Ort
Falun
Projektsammanfattning
I mitt arbete har jag undersökt om det finns ett samband mellan prestation på fystester och resultat i kanotslalom. Jag har testat sju slalompaddlares effekt per kilo kroppsvikt på paddelmaskin och max antal chins i ett svep och jämfört det med hur snabbt de paddlar på en tävlingslik bana. Jag har kommit fram till att en ökad fysisk prestationsförmåga kan göra en slalompaddlare snabbare förutsatt att personen har tekniken som krävs för att utnyttja sin fysik. För vissa paddlare var tekniken det viktigaste att utveckla. Mina resultat ska kunna hjälpa aktiva att bättre förstå vad som krävs för att prestera bättre, och hjälpa tränare att vägleda aktiva i deras träning. I framtiden vore det intressant att testa fler aktiva och testa aktiva på hög nivå, för bättre insikt i vad som krävs för att prestera på toppnivå.
Abstract
Ladda nerEffekt som funktion av tiden
Alla testpersonernas resultat på ergometertest som linjediagram
Finns det något sätt att veta när man borde fokusera på teknik respektive styrka för att utvecklas inom sin sport?
Hej! En mycket bra fråga. Ett sätt att ta reda på vad man borde fokusera på är att göra tester såsom jag har gjort där information från olika individer sammanställs. I diagrammet “Effekt per kilo kroppsvikt kontra bästa resultat” har jag med hjälp av resultaten från mina tester gjort en trendlinje i form av den blåa linjen (linjär regression). Lite förenklat kan man utifrån det här diagrammet säga att personer som ligger under linjen borde fokusera på att förbättra sin fysik, medan personer som ligger ovan linjen borde fokusera på att förbättra sin teknik. Detta innebär att person 4 borde fokusera mer på sin fysiska förmåga medan person 6 och 7 borde fokusera mer på sin tekniska förmåga. Personer som hamnar mitt på linjen ska i teorin alltså fokusera lika mycket på sin tekniska förmåga som sin fysiska. Givetvis kan man inte alltid göra sådana här tester och då är regelbundna fystester (ca fyra gånger per år) ett bra sätt att försöka dra slutsatser. Man kan då jämföra sin fysiska utveckling med sina prestationer i sin sport, som på exempelvis tävlingar. Om ens fysiska förmåga märkbart förbättras medan resultaten inte gör det, kan det tyda på att den tekniska förmågan behöver förbättras. Här kan också jämförelse mellan olika personer hjälpa en att skapa sig en bild av vad som är viktigt. Vid träning av mycket tekniska idrotter såsom kanotslalom gäller det att först lära sig teknikerna. Allteftersom tekniken blir bättre kan man börja förbättra de fysiska aspekterna, men det gäller att hela tiden fortsätta nöta de grundläggande teknikerna eftersom man utan god teknik inte kan prestera riktigt bra.
Hur ansträngande är en kanitförd kontra en joggingrunda i bra tempo?
Hej! Hur menar du? Jag förstår inte riktigt din fråga. Förtydliga så svarar jag gärna på din fråga!
Jag tror MatS menar hur ansträngande kanotslalom är jämfört med jogging
Ja, det var nog det han menade. Blev osäker på vad han menade så väntade på svar.
Mycket intressant fråga MatS, men lite svårt att jämföra kanotslalom med löpning eftersom de är så olika. Ett tävlingsåk i kanotslalom mycket ansträngande, eftersom det går ut på att paddla så fort som möjligt. De snabbaste brukar klara banor på ca 90 sekunder. Ett träningspass i kanotslalom sker ju dock inte på samma sätt. Då tränas det på kortare banor på ca 10-30 sekunder för att träna på tekniker och ett helt pass tar vanligtvis ca 60 till 90 minuter. Även om man tränar på att paddla fort på de korta portkombinationerna har man vila mellan åken så att man inte blir tröttare och tröttare. Så jämfört med joggning i lugnare tempo är ett tävlingsåk kanotslalom mycket mer ansträngande, men sker då under mycket kortare tid.
Hoppas det gjorde saker lite klarare, annars är de bara att fråga på! 🙂