Hur påverkas organismer av gifter i fimpar?

Biologi/Medicin

Utställare

Hanna Adås
Signe Selander

Skola

Lugnetgymnasiet

Ort

Falun

Projektsammanfattning

Fimpar är det skräp gjort av plast som är vanligast, där 4,5 triljoner fimpar antas slängas på marken globalt varje år, och där varje fimp innehåller över 7000 gifter. Vårt projekt ämnade därför att undersöka huruvida gifterna i cigarettfimpar påverkade olika organismer. Hypotesen löd att både djur och växter skulle påverkas och reagera negativt när de utsattes för högre koncentrationer av gifter. Arbetet kan ligga till grund för organisationer som “håll sverige rent” vid kampanjer för att minska nedskräpningen, då människor tenderar att lyssna bättre om det finns en faktagrund. Vid studien användes andmat och hoppkräftor för att undersöka ifall effekten av gifterna skiljde sig åt mellan olika organismer. Organismerna placerades i fem olika koncentrationer av fimpvatten, ett förorenat vatten bestående av tjugo fimpar/liter kranvatten. Resultaten visade att medan mortaliteten ökade när hoppkräftorna utsattes för höga koncentrationer så uppstod ingen gifteffekt på andmaten.

Abstract

Ladda ner

Poster

Frågefunktionen är nu avstängd, se tidigare ställda frågor och svar nedan!

18 Frågor och svar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Alice :)

Vad var det svåraste med projektet? Hur gjore ni för att lösa det och komma vidare?

Julia

Roligt projekt och rolig idé! Hoppkräftornas mortalitet ökade ju med ökande koncentration av fimpvattnet, men har ni någon tanke på vilka substanser i fimpvattnet som var farligast?

hulullu

Varför̥ valde ni ert ämne

Elin

Hur lång tid tog det att genomföra?

Marcus Grahn

Mycket intressant undersökning som tar upp dom allt för ofta ignorerade konsekvenserna av människans nedskräpning. Undrar bara om det finns värkliga exempel på att dessa organismers livsmiljö blir förorenat av bara fimpar i tillräckliga koncentrationer för att något skall hända? Vad jag vet har fimpar som stört negativ påverkan på individer som misstar det som föda och därav svälter sig själva när dom bara äter fimpar.

saina

varför valde ni hoppkräftor och andmat?

Madeleine

Eftersom svampar varken tillhör växter eller djur och är en helt egen grupp, hur tror ni de hade påverkats av fimpvattnet?

Vidar Petersson

Tja, verkligen intressant studie! Varför tror ni att andmaten växte bättre i det giftiga vattnet medan kräftorna dog? Har någon aning om hur mycket dagens nedskräpning påverkar och hur “förgiftat” vattnet hoppkräftorna naturligt lever i är?

Elin Johansson

Vad kan ert arbete ligga till grund för?