Hur påverkar koffein maxstyrka?

Biologi/Medicin

Utställare

Albin Öhnström
Simon Söderlund

Skola

Nacka Gymnasium

Ort

Stockholm

Projektsammanfattning

Om du har tränat och eller tävlat i någon fysisk krävande sport så har du säkert stött på påståendet att koffein kan förbättra din prestation och många accepterar detta utan att förklaring. Detta lade grunden för vad som kom att bli den huvudsakliga frågeställning i vår studie: ger koffein en förbättrad maxstyrkeprestation?
Studien genomfördes på män i 17-18 årsåldern som var bekanta med styrketräning. Övningen som valdes för maxstyrketestet var bicepscurl i maskin eftersom den är lätt att replikera. Varje deltagare i studien fick göra ett maxstyrketest vid tre tillfällen med en veckas mellanrum. Innan testerna fick deltagarna antingen koffein, placebo eller inget. Ordningen för vad de fick slumpades för varje deltagare. Resultaten vi fick var bland annat att koffein ökar maxstyrkeprestationer.

Abstract

Ladda ner

Poster

Frågefunktionen är nu avstängd, se tidigare ställda frågor och svar nedan!

16 Frågor och svar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Axel

Hur lång tid innan maxstyrkeprestationen intogs koffeinet?

herman sterner

Vad skulle ni ge som tips till någon som ska påbörja sitt gymnasiearbe?

Eric

Tycker undersökningen var lite osäker. Ni kunde använt ammoniak istället för koffein eftersom det gör dem i Bulgarien.

Johan Lundström

Varför hade placebo en stor effekt på styrkeökningen?

Jesper

Mätte ni specifik dos eller var det en okontrollerad variabel? Kan det vara så att olika doser påverkade olika mycket exempelvis skillnaden mellan 50mg och 200mg i sådanna fall?

Nora

Bra arbete! Om ni hade haft mer tid på er, hade ni isåfall ändrat eller lagt till något i undersökningen och om ja, vad?

Vidar Petersson

Relevant och intressant undersökning! Tror ni att effekten skulle vara samma vid “compound lifts”, typ marklyft, där fler muskelgrupper används?

Malin

Varför hade ni inga tjejer med?