Utställare
Albin Öhnström
Simon Söderlund
Skola
Nacka Gymnasium
Ort
Stockholm
Projektsammanfattning
Om du har tränat och eller tävlat i någon fysisk krävande sport så har du säkert stött på påståendet att koffein kan förbättra din prestation och många accepterar detta utan att förklaring. Detta lade grunden för vad som kom att bli den huvudsakliga frågeställning i vår studie: ger koffein en förbättrad maxstyrkeprestation?
Studien genomfördes på män i 17-18 årsåldern som var bekanta med styrketräning. Övningen som valdes för maxstyrketestet var bicepscurl i maskin eftersom den är lätt att replikera. Varje deltagare i studien fick göra ett maxstyrketest vid tre tillfällen med en veckas mellanrum. Innan testerna fick deltagarna antingen koffein, placebo eller inget. Ordningen för vad de fick slumpades för varje deltagare. Resultaten vi fick var bland annat att koffein ökar maxstyrkeprestationer.
Abstract
Ladda ner
Hur lång tid innan maxstyrkeprestationen intogs koffeinet?
Hej Axel,
Deltagarna fick koffein/placebo 45 minuter innan testerna genomfördes.
/ Simon
Vad skulle ni ge som tips till någon som ska påbörja sitt gymnasiearbe?
Hej Herman,
Vårat bästa tips är att välja något som du verkligen tycker är kul och intressant! Det gör arbetsprocessen roligare och mer givande.
/ Simon
Tycker undersökningen var lite osäker. Ni kunde använt ammoniak istället för koffein eftersom det gör dem i Bulgarien.
Hej Eric,
Förstår inte riktigt vad du menar med osäkert så du får gärna utveckla 🙂
Ammoniak och koffein är två helt olika substanser som har olika verkningar och används på olika sätt. Syftet med ammoniak är primärt att åstadkomma ett akut och kortvarigt adrenalinpåslag. Koffein däremot verkar genom att bland annat blockera adensoinreceptorerna i hjärnan vilket till exempel minska trötthet. Däremot hade en annan studie på hur ammoniak påverkar maxstyrka varit intressant att genomföra.
/ Simon
Varför hade placebo en stor effekt på styrkeökningen?
Hej Johan,
Placeboeffekten har observerats i många områden och under en lång tid. En förklaring är att de positiva förväntningarna som deltagarna har, på den egentligen verkningslösa substansen, ger en faktiskt effekt. Effekten används i mycket stor utsträckning inom vetenskap för att exempelvis undersöka om ett läkemedel har en faktisk effekt eller om den endast är placebo. Anledningen till att ökningen blev så stor som den blev i vår undersökning är svår att svara på. Ofta brukar placebos effekt tillskrivas den ökning i dopaminproduktion som sker i kroppen till följd av de positiva förväntningarna hos individen, vilket kan ha lett till ökningen i vår undersökning.
/ Simon
Mätte ni specifik dos eller var det en okontrollerad variabel? Kan det vara så att olika doser påverkade olika mycket exempelvis skillnaden mellan 50mg och 200mg i sådanna fall?
Hej Jesper,
I vår studie så använde vi en specifik dos, alla deltagare fick en koffeindos på 400mg. Men som du säger så kan det absolut vara så att olika doser påverkar maxstyrkan olika mycket! I en studie där olika koffeindoser undersöktes på styrktetester fann man att ett relativt linjärt samband att en högre koffeindos gav en högre styrkeprestation.
/ Simon
Bra arbete! Om ni hade haft mer tid på er, hade ni isåfall ändrat eller lagt till något i undersökningen och om ja, vad?
Hej Nora,
Tack så mycket! Ja vi hade väldigt gärna fortsatt på vår undersökning genom att undersöka flera personer men det stoppades tyvärr på grund av distansstudier. Ytterligare hade vi gärna undersökt bland annat om koffein gav en bättre effekt på maxstyrkan vid sömnbrist. Mycket relevant som vi också hade velat undersöka är om koffein har samma effekter på maxstyrka hos kvinnor, då vi i denna undersöknign endast undersökte män.
/ Simon
Relevant och intressant undersökning! Tror ni att effekten skulle vara samma vid “compound lifts”, typ marklyft, där fler muskelgrupper används?
Hej Vidar,
Personligen tror jag att det skulle finnas en likartad effekt på mer komplexa övningar. Från vår studie går det tyvärr inte att säga om det verkligen förhåller sig så, då bicepscurl i maskin är en enledsövning som kräver mycket lite teknik, medan övningar som marklyft är mycket mer påverkade av det tekniska utförandet. Däremot om man skulle göra en studie där utförandet hos deltagarna ser likadant ut så skulle det vara mer likt vår studie och då skulle jag gissa på att de som får koffein skulle prestera bättre. Ytterligare så kan man se att i sporter som exempelvis styrkelyft, där marklyft är en delgren, så konsumerar dem allra flesta koffein inför maxstyrkeprestationerna. Men det är en mycket intressant fråga som vi gärna hade undersökt mer!
/ Simon
Varför hade ni inga tjejer med?
Hej Malin,
Bra fråga. I början av vårt arbete så fanns det planer på att även ha tjejer i undersökningen, vi insåg dock snabbt att vi då även inkluderade flera svår kontrollerade faktorer. Menscykeln är en faktor som kan ha en påverkan på maxstyrkan hos tjejer och samtidigt är svår att anpassa studien efter. Vi tycker själva att det skulle vara intressant att genomföra en likartad studie även på kvinnor men tyvärr så gick det ej denna gång.
/ Albin