Utställare
Emilia Brickman
Skola
Anna Whitlocks gymnasium
Ort
Stockholm
Projektsammanfattning
Hormoner som tas av kvinnor i form av p-piller eller minipiller för att förhindra graviditet. Dessa hormoner kommer via urinen ut i avloppsvattnet och sedan vidare ut i haven. Hur marina växter påverkas av detta finns det i nuläget inte så mycket forskning kring och därför genomfördes en laboration i detta gymnasiearbete för att ta reda på hur hormonella preparat påverkar marina växter. Hormonerna som undersöks i denna laboration är gestagenerna dienogest och desogestrel och östrogenet etinylestradiol. Detta gymnasiearbete grundar sig i en labortativ analys. Även personer från olika reningsverk har ställt upp på intervjuer. Meningen med detta projekt är att inse att hormonella preparat som släpps ut i haven kan rubba naturen och skada vattenlevande växter. Förhoppningsvis börjar människor sortera sina läkemedel och kasta så lite som möjligt i avloppet.
Abstract
Ladda ner
Kan hormonerna göras mer miljövänliga? Tillexempel genom att framställa naturliga hormoner
Hej Lova!
Det skulle vara mer miljövänligt att framställa naturliga hormoner, då dessa är enklare för naturen att bryta ned. Däremot har de syntetiska hormonerna ungefär tio gånger så stor hormoneffekt än naturligt förekommande hormoner. Därför tror jag tyvärr att det kommer krävas ganska mycket innan man börjar tillverka naturliga hormoner istället.
Hur anser du att man bör bemöta problemet? Vad finns det för alternativ och var behövs mer forskning göras enligt dig?
Hej Tobias!
Det finns redan planer på att ändra reningsverken så att de kan fånga upp hormoner (och andra läkemedelsrester) bättre. Det tror jag är ett bra första steg! Sen tycker jag också att hormonpiller borde ändras så att hormonerna blir lättare att bryta ner, t.ex. genom att använda naturliga hormoner istället för syntetiska precis som Lova föreslog i förra frågan.
Det behöver absolut forskas vidare på om hormonerna bevaras i växterna (både människor och djur äter ju dessa) samt att växter i sig är en viktig del i ekosystemet. Men också mer forskning på det som mitt arbete går ut på, dvs hur växter påverkas av hormonerna.
Kunde de intervjuade från reningsverken bidra med någon slags information om hur de planerar att ta tag i detta?
Hej Louise!
Tidigare har fokus legat på att stoppa övergödning och därför var reningsverkens huvuduppgift att stoppa kväve och fosfor från att hamna i sjöar och haven. Nu när detta är under kontroll finns planer på att utveckla reningsverken så att de även kan fånga upp läkemedelsrester. Problemet med detta är att det kommer kräva massa energi, vilket inte heller är särskilt bra så vi får se vad som händer. Men jag tror absolut att det kommer inom en snar framtid.