Effekten av musiklyssning och musikgenre på dykresponsens bradykardi

Biologi/Medicin

Utställare

Aina Rosell

Skola

Lars-Erik Larsson gymnasiet

Ort

Lund

Projektsammanfattning

Dykresponsen innefattar en kombination av förändringar i kroppen som sker då ansiktet kyls och blöts ned i samband med andhållning. Hjärt-och-kärlsystemet påverkas tydligast av dykresponsen genom bland annat en kraftig pulssänkning, så kallad bradykardi. Dykresponsen kan påverkas av en mängd olika saker där en av de mest framstående är känslomässiga faktorer. Musik är ett sätt att väcka känslor och min undersökning använder musik som känslomässig faktor för att se hur det påverkar pulssänkningen i samband med dykresponsen och vidare, om genren på musiken har någon betydelse för denna påverkan. Undersökningen inkluderade 20 försökspersoner i 16-19års åldern och utfördes genom att dokumentera pulssänkningen i samband med dykresponsförsök med olika bakgrundsmusik (melodisk metal och klassisk).

Abstract

Ladda ner

Poster

Resultat av studien

Medelpulsdifferens (slag/min) som effekt av musiklyssning

Frågefunktionen är nu avstängd, se tidigare ställda frågor och svar nedan!

8 Frågor och svar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Julia

Gud vilket intressant och roligt projekt! Du skrev ju att dykresponsen påverkas av känslomässiga faktorer. Sänker eller höjer känslomässiga faktorer pulsen (och påverkar olika känslor såsom glädje, sorg, förvåning osv. dykresponsen och pulsen olika?). Ett väldigt metodiskt och vetenskapligt tillvägagångssätt förresten – det gillas!

Jesper

Musiken som användes kan jag anta var valt pågrund av dess icke riktade genre men kan det va så att försöksresultaten hade gett mer utslag om musik som personen själv gillar/ogillar använts?

namn

Intressant studie, jag har två frågor:
Har ljudstyrka någon påverkan på uppvisad effekt av musik?
Är inte Amon Amarth melodisk death-metal (melodeath) istället för ‘melodisk metal’?

Vidar Petersson

Intressant ämne snyggt redovisat med hur du presenterar data och intervaller! Vad jag kan se i dina bilder så presenterar du bara själva differensen mellan start- och minimipuls. Hade de olika musikgenrerna någon påverkan på själva start- och minimipulsen? Gjorde dykresponsen att alla fick samma minimipuls?