Utställare
Aina Rosell
Skola
Lars-Erik Larsson gymnasiet
Ort
Lund
Projektsammanfattning
Dykresponsen innefattar en kombination av förändringar i kroppen som sker då ansiktet kyls och blöts ned i samband med andhållning. Hjärt-och-kärlsystemet påverkas tydligast av dykresponsen genom bland annat en kraftig pulssänkning, så kallad bradykardi. Dykresponsen kan påverkas av en mängd olika saker där en av de mest framstående är känslomässiga faktorer. Musik är ett sätt att väcka känslor och min undersökning använder musik som känslomässig faktor för att se hur det påverkar pulssänkningen i samband med dykresponsen och vidare, om genren på musiken har någon betydelse för denna påverkan. Undersökningen inkluderade 20 försökspersoner i 16-19års åldern och utfördes genom att dokumentera pulssänkningen i samband med dykresponsförsök med olika bakgrundsmusik (melodisk metal och klassisk).
Abstract
Ladda nerResultat av studien
Medelpulsdifferens (slag/min) som effekt av musiklyssning

Gud vilket intressant och roligt projekt! Du skrev ju att dykresponsen påverkas av känslomässiga faktorer. Sänker eller höjer känslomässiga faktorer pulsen (och påverkar olika känslor såsom glädje, sorg, förvåning osv. dykresponsen och pulsen olika?). Ett väldigt metodiskt och vetenskapligt tillvägagångssätt förresten – det gillas!
Hej Julia! Vad roligt att du tycker att det är intressant!
Tyvärr hittade inte jag någon tydlig information om detta då jag sökte upp en massa om dykresponsen innan jag kom igång. “Känslomässiga faktorer” tolkar jag som att olika känslomässiga tillstånd kan påverka dykresponsen på olika sätt (precis som du tänker), men mitt gymnasiearbete jobbade just med att undersöka hur musik (som ett sätt att ändra känslor) skulle kunna påverka dykresponsen, och resultaten från det var att pulsen höjdes av båda musiksorterna, alltså att pulssänkningen blev mindre med musik i bakgrunden.
Musiken som användes kan jag anta var valt pågrund av dess icke riktade genre men kan det va så att försöksresultaten hade gett mer utslag om musik som personen själv gillar/ogillar använts?
Hej Jesper! Tack för din fråga!
Det är en bra poäng! Det är en av mina felkällor med mitt projekt att den mänskliga faktorn spelar in och att beroende på hur mycket försökspersonen lyssnar på den musiken som jag har valt kan resultaten se olika ut. En ny undersökning hade kunnat vara just att man låter försökspersonen välja en låt de tycker om och en de inte tycker om så kan man undersöka skillnaden mellan deras effekt på dykresponsen, också superintressant!
Intressant studie, jag har två frågor:
Har ljudstyrka någon påverkan på uppvisad effekt av musik?
Är inte Amon Amarth melodisk death-metal (melodeath) istället för ‘melodisk metal’?
Hej! Tack för dina frågor!
Jag undersökte inte ljudstyrka, den var lika stor under alla försök med bakgrundsmusik. Jag fokuserade istället på just musikgenrerna, men det hade säkert blivit en intressant undersökning att kolla ljudstyrka!
Jag har fått intrycket av att melodisk metal och melodisk death-metal är samma sak, så det kan du ha rätt i!
Intressant ämne snyggt redovisat med hur du presenterar data och intervaller! Vad jag kan se i dina bilder så presenterar du bara själva differensen mellan start- och minimipuls. Hade de olika musikgenrerna någon påverkan på själva start- och minimipulsen? Gjorde dykresponsen att alla fick samma minimipuls?
Hej Vidar!
Musiken började precis då försökspersonen doppade ansiktet i vattnet så en av mina felkällor är just att enbart överraskningen av att höra musiken kan ha skapat en pulsförhöjning i sig utöver själva musiken, så ett mer konkret svar kan jag tyvärr inte ge, musiken kan ha påverkat startpulsen. Min undersökning handlar just om pulssänkningen i samband med dykresponsen och pulsdifferensen är då hur mycket pulsen har sänkts. Under olika försök så började försökspersonerna på olika puls och därför är det i grunden viktigare att kolla på hur mycket dykresponsen har förändrat pulsen snarare än start och minimi-värdena. Dykresponsen är beroende på en mängd olika andra faktorer och var därför inte exakt likadan på alla människor jag gjorde försök på.
Hoppas att jag svarade på dina frågor!